CarnEvit 1.5 kg
Een uniek voedingssupplement voor paarden, dat bestaat uit een gebalanceerde combinatie van L-Carnitine en Vitamine E. Het ondersteunt het lichaam bij het herstel van en na intensieve belasting. Lees meer
Voor 111 dag doseringen.
Dagprijs: 1.26 Eurocent
De dagdosering van dit product is 45 gram per paard per dag.
DutchTopAnimal heeft voor DukaHorse Carn-E-vit ontwikkeld. Een uniek voedingssupplement voor paarden, dat bestaat uit een gebalanceerde combinatie van L-Carnitine en Vitamine E. Het ondersteunt het lichaam bij het herstel van en na intensieve belasting.
Dr. Inge Wijnberg is erg tevreden met de samenwerking: “Ik ben erg blij dat DutchTopAnimal de moeite heeft genomen dit product te ontwikkelen. Veel paarden krijgen geen vers gras of verse kuil of hooi en daarmee komt de Vitamine E voorziening onder druk te staan. Vitamine E “buffert” als het ware de schadelijke afvalstoffen die vrij komen bij de stofwisseling van weefsels. L-Carnitine speelt een rol in de vetstofwisseling: bij inspanning kan de behoefte van beide stoffen hoger zijn. Ook bij patiënten met spier- of zenuwziekten of letsels kan Carn-E-Vit een nuttige aanvulling zijn op de dagelijkse voeding”.
L - Carnitine en de verbetering van (atletische) prestaties.
L- Carnitine is essentieel voor de vetzuur of glucose oxidatie en tevens voor het vetzuur transport over de mitochondriale membraan. Daarnaast heeft het een functie in het geschikt maken van het vetzuur als energie bron1,6. Bovendien speelt het een rol in het vergemakkelijken van de uitscheiding van metabolieten1.
Plantaardig voedsel bevat weinig of geen L- Carnitine. Supplementatie van L- Carnitine bleek de bloed plasma lactaat waarden na inspanning te verminderen. Dit gaf aanleiding tot een snel herstel van de glucose bloed waarden na inspanning2.
Het gehalte aan vrij Carnitine neemt af naarmate de intensiteit van de arbeid toeneemt. Bij mensen en dieren zijn er aanwijzingen dat er positieve effecten zijn van orale supplementatie op arbeid. Zeker als het langduriger wordt bij gevoerd en met name in getrainde individuen. Daarbij zou het 1) training gerelateerde afname van de hoeveelheid Carnitine in de spieren voorkomen, 2) verhoogt het de vetzuur oxidatie in de spier en 3) vermindert het de snelheid van glucose verbruik. Tevens vermindert Carnitine het ophopen van lactaat in bloed plasma waardoor het de weerbaarheid tegen optreden van vermoeidheid van de spieren verbeteren zou 2,6. L- Carnitine kan daarmee bijdragen aan preventie tegen spierschade na arbeid. Spierpijn na inspanning zou minder zijn 3.
Andere effecten die beschreven zijn is het verbeteren van de voederconversie, toename in gewicht van groeiende dieren4 en verbetering van beweeglijkheid van spermacellen 5.
Reeds in 2002 werd aangetoond dat bijvoeren van dagelijks 10 gram aan L- Carnitine gedurende 5 weken leidde tot spieraanpassingen: een toename van de snelle, type 2 vezels en een verhoogd bloedcapillair vat –tot- spiervezel. Dit zou resulteren in een toegevoegde waarde aan spier reacties op training dan training alleen. Al met al zou daarmee L- Carnitine een rol spelen in het bijdragen aan verbeterde atletische prestaties 2,3.
Vitamine E en sportprestaties
Gedurende arbeid leidt zuurstof verbruik tot de toename in vorming van vrije radicaalvorming in de spier. Deze door arbeid geïnduceerde zogenaamde “oxidatieve stress” draagt bij aan het gevoel van spiervermoeidheid en beschadiging van spiervezels. Vitamine E speelt een belangrijke rol in het handhaven van de integriteit van celmembranen en heeft een ondersteunende rol in functioneren van spieren, zenuwen en het immuunapparaat. Daarom is het supplementeren van antioxidantia (waar Vitamine E onder valt) aanbevolen in het management van sportpaarden1,5.
Vitamine E tekort speelt een belangrijke rol in het ontstaan van sommige neuromusculaire aandoeningen zoals Equine Motor Neuron Disease en Equine degeneratieve myelopathie (EDM) 2,3.
De hoeveelheid vitamine E uit de dagelijkse voeding kan onvoldoende zijn omdat de concentratie ervan in het ruwvoer sterk afhankelijk is van de duur van opslag. Per maand opslag gaat de concentratie snel achteruit 2. Vaak is de hoeveelheid Vitamine E in krachtvoer inclusief muesli en granen beperkt.
Een vitamine E tekort is zeldzaam als paarden volop vers gras eten dat groeit op een rijke voedingsbodem. Echter menig sportpaard krijgt beperkt gras of vers ruwvoer te eten. Vaak is de datum van maaien niet bekend bij een batch ruwvoer en binnen 3 maanden is de hoeveelheid vitamine E nagenoeg tot 0 gedaald 4. Het krachtvoer is over het algemeen beperkt in Vitamine E concentratie per kg brok, waardoor de dagelijkse behoefte (totale opname van 5 -10 mg/kg LG per dag 5) voor sportpaarden of paarden met een spier of zenuwprobleem niet gehaald wordt.
Er zijn veel verschillende doseringen te vinden in de literatuur. Sommige sportpaarden, melkgevende merries of paarden met neuromusculaire aandoeningen krijgen grote hoeveelheden krachtvoer en ruwvoer waar ook nog vitamine E en selenium in zit. Om die reden is het gebruikelijke advies om voor het gemiddelde paard2000-4000 mg bij te voeren, dat overeenkomt met ongeveer 2000-4000 IU (international units: internationale eenheden) vitamine E als alpha- tocopherol acetaat 5.
Als de paarden weinig vers ruwvoer of minder krachtvoer eten kan de geadviseerde hoeveelheid worden verhoogd tot 5000 IU/dag. Voor dieren die heel extreem zich inspannen of last hebben van recidiverende spierproblemen is zelfs een dosering beschreven van 20mg/kg in totaal /dag5. Echter het is niet aan te raden een hoeveelheid van 10.000 mg per dag uit de totale voeding te overschrijden.
Bij een vet of olierijke maaltijd (bijvoorbeeld om de calorie dichtheid van het voer te verhogen) is de behoefte aan een antioxidans hoger. De aanbevolen hoeveelheid om te compenseren voor de verhoogde behoefte aan vitamine E is dan 1,5 mg per ml olie extra5.
Referenties L-Carnitine:
1Zeyner et al. Metabolic functions of L carnitine and its effect as feed additive in horses. A review. 1999. Arch Anim Nutr. 52,115-138
2 Rivero et al. Oral L- carnitine combined with training promotes change in skeletal muscle 2002. Equine Exercise Physiology 6, Equine Vet J. Suppl.34, 269-274.
3Satt et al. Effects of daily astaxanthin and L- carnitine supplementation for exercise induced muscle damage in training Thoroughbred horses 2015. J. of Equine Veterinary Science 35, 836-842.
4Hausenblatz et al. Effect of L carnitine on some metabolic parameters in foals. 1996. Allattenyesz Takarmonyozas 45, 397-403.
5 Herfen et al. The impact of L carnitine on sperm quality in stallions 1997. Reprod Domest Anim. 3,77.
6. Harris and Rivero. Exercise- associated muscle disorders 2013. In: Equine applied and Clinical Nutrition. Health, welfare and Performance. Eds Geor Harris and Coenen.pp353-4.
Referenties Vitamine E:
1Satt et al. Effects of daily astaxanthin and L- carnitine supplementation for exercise induced muscle damage in training Thoroughbred horses 2015. J. of Equine Veterinary Science 35, 836-842.
2 Mc Gorum et al. Nutritional considerations in Grass Sickness, botulism, equine motor neuron disease and equine degenerative myelopathy. 2013. In: Equine applied and Clinical Nutrition. Health, welfare and Performance. Eds Geor Harris and Coenen. pp.597-607.
3. Mohammed et al. Vitamin E deficiency and risk of equine motor neuron disease. 2007 Acta Vet Scand.49, 17.
4.Lindberg. Feedstuffs for horses. 2013. In: Equine applied and Clinical Nutrition. Health, welfare and Performance. Eds Geor Harris and Coenen.pp352-353.
5. Harris and Rivero. Exercise- associated muscle disorders 2013. In: Equine applied and Clinical Nutrition. Health, welfare and Performance. Eds Geor Harris and Coenen.pp177-80; 352-3;603-4.