Hippex

Hippex, een hengstenspermaverdunner voor vers gebruik en gekoeld transport.

 

Inleiding.

 

Hippex is hengstenspermaverdunner die samengesteld is uit ingrediënten van farmaceutische en analytische kwaliteit. Hippex wordt geleverd als poeder, verpakt in luchtdicht verzegelde potjes die 22,5 gram poeder bevatten voor de bereiding van 250 ml verdunningsmedium. Hippex-poeder is gemicroniseerd, zodat het poeder makkelijk in water op kan lossen zonder klontvorming.

Hippex werd vooral ontwikkeld voor de verdunning van hengstensperma direct na het vangen van het sperma, zonder dat het sperma gecentrifugeerd hoeft te worden.

Hippex bevat het antibioticum gentamicine, wat aanbevolen wordt voor gebruik in verdunners bestemd voor vers gebruik of gekoeld transport.

Elk geproduceerd lot Hippex wordt getest op biochemische eigenschappen en in vitro op houdbaarheid van spermacellen d.m.v. bepaling van beweeglijkheid van spermacellen m.b.v. computergestuurde sperma-analyse.

 

Aanwijzingen voor bewaring van de potjes met Hippex-poeder.

 

Het wordt aanbevolen om de potjes met Hippex-poeder direct na ontvangst te bewaren in de koelkast. De houdbaarheid is dan minstens 12 maanden. Om de beste resultaten te behalen kan de verdunner het beste gebruikt worden voor de datum die aangegeven staat op de verpakking.

 

Aanwijzingen voor gebruik van de verdunner.

 

Zet van tevoren genoeg water (gedestilleerd of gedemineraliseerd water) in een stoof die afgesteld staat op 30 ⁰C.  Voor het beste resultaat kan de verdunner het beste vlak voor het vangen van het sperma bereid worden.  Voeg daartoe 250 ml water (30 ⁰C) in een glazen beker of fles. Strooi het Hippex-poeder al roerend op het water. Roer daarna rustig totdat het poeder volledig opgelost is.  Zet de Hippex-verdunner daarna in de stoof (bij 30 ⁰C), zodat de verdunner indien nodig direct gebruikt kan worden.

 

Het wordt aanbevolen om het gevangen sperma zo snel mogelijk te verdunnen tot een spermacelconcentratie van 25 tot 50 miljoen cellen per ml. Een concentratie van flink meer dan 50 miljoen cellen per ml gaat ten koste van de houdbaarheid van het verdunde sperma.  Bovendien wordt aanbevolen om het ejaculaat met minimaal 2,5 volumes verdunner bij 1 volume ejaculaat te verdunnen om gedurende minstens 48 uur een goede spermakwaliteit te behouden. De meeste hengsten geven een ejaculaat met een voldoend hoge spermacelconcentratie (meer dan 100 miljoen cellen per ml) om beide aanbevelingen te kunnen volgen. Maar indien het ejaculaat een spermacelconcentratie heeft van flink minder dan 100 miljoen cellen per ml, kan men beter centrifugeren.

 

Direct na verdunning van het ejaculaat kan het verdunde sperma (bewaard in buizen) gedurende ongeveer een uur in donker passief gekoeld worden bij kamertemperatuur (of actief gekoeld worden in een klimaatbox die afgesteld staat op 15 - 17 ⁰C). Plaats daarna de buizen met verdund sperma in de koelkast - bij voorkeur op een rollenbank - voor koeling tot 4-5 ⁰C.

 

Ongebruikt Hippex medium kan in de koelkast bewaard worden, maar moet dan binnen 5 dagen gebruikt worden.

 

Invriezen van kleinere hoeveelheden verdunner.                                                                     

 

Indien men vaak kleine hoeveelheden verdunner nodig heeft (bijvoorbeeld 50 ml), kan men van tevoren 250 ml Hippex verdunner klaarmaken en de verdunner verdelen over plastic buizen en deze vervolgens invriezen. Vlak voor gebruik kan men dan een kleine hoeveelheid gewenste verdunner ontdooien.

Het oplossen van het Hippex-poeder kan dan het beste gebeuren in 250 ml water met een temperatuur van 20 ⁰C. Na enige tijd roeren, 15 minuten laten staan, en nog een laatste keer roeren, kunnen plastic buizen gevuld worden met de Hippex-verdunner en direct ingevroren worden bij - 20 ⁰C.

0 Producten
Loading...
Geen producten gevonden...